GUS: Straty mrozowe na plantacjach owoców mają charakter lokalny
Główny Urząd Statystyczny przedstawił informacje dotyczące przezimowania roślin sadowniczych po zimie 2020/2021. Pomimo dosyć panicznej reakcji sadowników na tegoroczne mrozy ze stycznia i lutego, nie można mówić o wystąpieniu uszkodzeń mrozowych w skali całego kraju. Szkody, jeśli wystąpiły, mają charakter lokalny, ale nie powinny mieć wpływu na zniżkę zbioru w skali ogólnopolskiej.
Dobre przezimowanie truskawek oraz krzewów owocowych (malin, porzeczek, agrestów) było możliwe dzięki występowaniu obfitej pokrywy śnieżnej w krytycznych okresach spadku temperatury w styczniu i lutym. Należałoby się spodziewać dużo gorszego przezimowania, gdyby siarczyste mrozy nie były poprzedzone intensywnymi opadami śniegu.
Tam, gdzie uszkodzenia mrozowe wystąpiły, należało pobudzić rośliny do regeneracji poprzez właściwe nawożenie azotem i potasem, a także odpowiednie cięcie.
Inny czynnik klimatyczny, który ma duży wpływ na zbiory owoców to wiosenne przymrozki. Jak do tej pory nie są one surowe, jednak przynajmniej do końca maja należy trzymać rękę na pulsie, aby w razie potrzeby podjąć odpowiednią ochronę przeciwprzymrozkową.
Związane z tematem
Sadownicy z Zachodu i Południa Europy spodziewają się dużych strat po wczesnowiosennych mrozach
Trafiły się trzaskające mrozy - pionowe pęknięcia pni drzew owocowych
Zła kondycja drzew sadzonych na jesieni
Czy nagarnianie śniegu na podstawę pni zwiększa ryzyko wymarzania korzeni pod murawą?
Fot. Wikimedia Commons, Rhetos
Komentarze
Brak komentarzy